Πορφυρίου το ανάγνωσμα

porfyrios

«Αγαπήσατε τον Χριστόν και μηδέν προτιμήσατε της αγάπης αυτού. Ο Χριστός είναι το παν, είναι η πηγή της ζωής, είναι το άκρον των εφετών, είναι το παν. Όλα στον Χριστό υπάρχουν ωραία.» (Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου)

«…Για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά ο Γέρων Πορφύριος τη Μεγάλη Σαρακοστή του 1977, ως φιλοξενούμενος του αντάξιου πνευματικού του τέκνου μακαριστού π. Ελευθερίου Καψωμένου. Στο σπίτι του π. Ελευθερίου εγνώρισε το Γέροντα και ο Σφακιανός ιερεύς π. Γεώργιος Χιωτάκης, ο οποίος κατόρθωσε να αποσπάσει την υπόσχεση του Γέροντος Πορφυρίου να επισκεφθεί τα Σφακιά. Ωστόσο εδώ δεν θα αναφερθούμε στην πρώτη εκείνη επίσκεψη στα Χανιά, αλλά στα Σφακιά, που ο Γέρων Πορφύριος επισκέφθηκε, αφού πρώτα εξασφάλισε την μυστικότητα της επισκέψεώς του, που διήρκεσε ένα δεκαπενθήμερο. Έτσι από το αεροδρόμιο των Χανίων ο Γέρων Πορφύριος μετέβη μόνος του στο σπίτι του αδελφού του π. Γεωργίου Χιωτάκη στην πόλη των Χανίων, το οποίο ανακάλυψε αποκαλυπτικά. Απ’ εκεί, χωρίς τη γνώση των άλλων, τον παρέλαβε ο π. Γεώργιος και μετέβησαν στα Σφακιά, όπου και παρέμεινε δύο ημέρες στο σπίτι του π. Γεωργίου, στο χωριό Νομικιανά, και ένδεκα ημέρες σε κελλί γειτονικής και έρημης παλαιάς Ι. Μονής. Εκεί συναναστρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά τους Σφακιανούς ιερείς, που έζησαν κοντά του ημέρες μοναδικές και αποκαλυπτικές. Από τη σημαντική αυτή επίσκεψη και τα κατ’ αυτήν θα αναφέρουμε κάπως περιληπτικά μόνο όσα αποκαλυπτικά όντως μας διηγήθηκε ο παπα-Γιώργης, που έκτοτε διατήρησε συχνή επισκεπτική και τηλεφωνική επικοινωνία με το Γέροντα Πορφύριο.»

Το παραπάνω κείμενο είναι από το βιβλίο του π. Γεωργίου Χιωτάκη «Πορφυρίου το ανάγνωσμα». Μπορείτε να διαβάσετε τα αποκαλυπτικά του βιβλίου πατώντας

εδώ

Ρωμηός